Спринтове срещу склон и игра с катерички

Спринтовете срещу склон са една от любимите ми тренировки… добре де, може би “любима” не е точната дума, но определено допринасят много за развиването на скоростна издръжливост. Идеята е да се изпълняват с максимална интензивност и пълна почивка между всяко повторение. Като усещане силно се доближават до силова тренировка, но са  по-изпомпващи и е хубаво следващите 1-2 дни да се бяга по-леко.

Първите ми скоростни баирчета направих по време на подготовката за Беласица Скай Рън 2018, където бягах 67-километровата дистанция. Росен ги вмести в програмата всеки трети четвъртък. Първия път си извадих душата и си мислех: “Какво мъчение, кому е нужно”, но още на следващия ден усетих каква огромна полза има от тези кратки напъни, когато открих, че въобще не усещам обичайните баири в Западен парк.

В Западен избрахме най-стръмния баир в парка – с дължина 200 м и 20 м денивелация и заковахме броя повторения на 10. Почивка по време на слизането от баира и евентуално няколко секунди в подножието, докато пулса и дишането се успокоят.

Друг вариант е да се бяга по една идея по-полегат склон. Двете се различават доста, защото при лекия наклон разкрача е много по-голям, както и отскокливостта, и разбира се самата продължителност на бързия интервал е доста по-малка.

Тази седмица отново видях в програмата си заветните: “15 мин леко бягане – 10 по 200 м срещу склон на макс – 15 мин леко бягане” и тъй като имах уговорка с Вальо, реших да бягам на по-полегат склон в Борисовата градина. Вальо точно беше пробягал маратона във Валенсия преди 2 дни и ми се стори, че много ще се зарадва на едно по-разчупено бягане вместо еднотипно 10-километрово мъчение.

За наше разочарование стадиона беше затворен и не можахме да си направим загрявката там, вместо това около 25 мин въртяхме кръчета в долната част на парка. Не знам защо загрявахме толкова дълго, може би, защото бях забравила дали Росен ми е писал 15 или 20 мин, но се движехме доста бавно и един по-бърз бегач с куче ни пожела “Приятна разходка”. 😀 Когато стигнахме баира (средната алея, от ресторанта до чешмата почти), се зачудихме точно откъде до къде се падат 200 м и грубо измерихме с часовника на Вальо при първия спринт. Не мога да кажа дали са абсолютно точно 200 м, но грабнахме сегментите в страва, т.е може и да сме се справили.

Първият спринт се получи доста добре. Планът ми беше да тръгвам няколко секунди преди Вальо, за да може да ме настигне горе и надолу да пускаме заедно лека полека. Около нас бягаше игрива катеричка, с която малко по-късно се запознахме по-обстойно.

Както винаги, когато се раздадеш на първия интервал, втория става доста по-зле. Този път не беше изключение и второто повторение беше с цели 7 секунди по-бавно. Затова се опитах да се стегна и да не позволявам повече от 5 секунди забавяне. Почти се справих, макар че с всеки следващ спринт ми се струваше, че само бавя Вальо. Затова пък, когато опитахме аз да гоня него, се оказа, че така не му харесва, защото се напъва повече нагоре. 😀

Около 7-8 спринт забелязахме, че игривата катеричка всъщност е доста дружелюбна и се завира в ръцете на една възрастна двойка. Спряхме за малко при тях и се оказа, че те й дават орехчета. Катеричката буквално се качваше по ръцете на жената. Скоро пътеката бе заобиколена от катерици. Не бях виждала толкова много на едно място. Хората ни дадоха няколко орехчета и ние с голям кеф ги подадохме на игривите катерички.

Следващия път идваме с орехи!

От толкова игра съвсем бях забравила, че ми остават още 2 спринта и бях започнала да се сковавам от студ. Опитах се да се откажа с идеята, че 8 си е 8 и не е много по-зле от 10, но Вальо не разреши и си ги добягахме.

До края на разгрявката не успях да се сгрея, но после се размразих, докато пихме кафе в ОМВ. Нямам търпение пак да се срещнем с катеричките.

О, и тренировката мина доста добре. Така и не повторих времето от първия спринт, но общо взето държахме еднакво време: 35”, 43”, 40”, 40”, 45”, 45”, 40”, 40’’, 50’’, 45’’.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *